Poznawanie Wina

Wina trzeba zrobić poznawania SIĘ dobrze przygotować, zeby moc wino degustować i delektować SIĘ NIM. Dlatego ABY MOC nauczyć SIĘ poznawać wino, JAK SIĘ NIM delektować oraz pozniej zostać JEGO prawdziwym koneserem, Ważne JEST patrzeć powiedzenie: „najlepszym nauczycielem JEST Doświadczenie”. Wino JEST szlachetnym trunkiem pije SIĘ iść Coraz więcej przede Wszystkim dla doznań, CZY do połączonych z winem SAMYM LUB oo zwiększonym zakresem zmysłowych uczuc. Wino wzbogaca Randki zmysły, CHOC doświadczenia SLUCHOWE i dotykowe związane Să Raczej z Tym, w Jakiej Jakości szkle wino JEST pakowane ı JAK brzmią kieliszki Przy stukaniu LUB Głosy śpiewaków wag euforycznej atmosferze, Która wywołuje wino.                            Najważniejsze zmysły dotyczące Wina do WZROK wech i smak: 

WZROK

O Jakości Wina mozna SIĘ przekonać Już pierwszym spojrzeniem. O Wieku oraz Chemicznym składzie Dużo Powie odcień koloru, Czym starsze i cięższe wino, Tym ciemniejsze. Ciemne odcienie Nie Moga rowniez wskazywać na to, Ze z winem Już JEST coś Nie Tak-JEST utlenione, Nie mówiąc o winach, Które Să zmętniałe .mętność napojów winarskich dopuszczalna JEST   Tylko w przypadku buraczku oraz Młodego Wina.

W Ę ch

Wino pachnie, A przynajmniej Ładnie pachnie Dobre i jakościowe wino. niekturzy czują W NIM najbardziej różnorodne Aromaty, na to jednak trzeba Mieć dobrze wyszkolony nos, znać Różne rodzaje innych zapachów i coś sobie o zapachu wygrać przeczytać. Najlepiej żart gdy wino mA dziesięć właściwy Zapach. Jeśli TAK NIE JEST Iz kieliszka pachnie coś, co przypomina Zapach octu LUB coś w procesie rozkładu, wino należy wylać LUB odmówić wypicia przejść AZ domu, Gdzie jest coś Takiego serwowane uciekać (nawet bez płacenia).

Smak

Klimat nadaje winu Charakter. Dotyczy do zarówno Wina, Które JEST Jeszcze ułożone w jagodach Winogron na stokach Jak rowniez Wina, Które przychodzi na Nasze podniebienie. Charakter Wina najlepiej poznać, gdy SIĘ powałkuje łyk Wina Pomiędzy językiem podniebieniem. Tam odkrywa SIĘ JEGO Ciało, pochodzenie, strukture, równowagę i harmoię. Czy egzaminu smakowego powinno podchodzić TYLKO wino, Które przeszło wcześniej sonda poprzez WZROK I wech - w przeciwnym razie degustator przeżyje rozczarowanie.

Jak wino odbieramy naszymi zmysłami i JAK iść opisujemy?

Wzrokiem zobaczymy, że białe wino Moze Być klarowne, Jasne, żółtawe, żółte, złote, Bursztynowe AZ zrobić zielonkawego, natomiast czerwone wino Moze Być jasnoczerwone, rubinowe, granatowe się ciemnoczerwone nawet. Węchemodkryjemy, Ze wino JEST Ładnie pachnące, Delikatne, Młode, dojrzałe, smrodliwe, LUB nawet FUJ (Takiego Już SIĘ Nie pije).

Najbogatsze Opisy Wina związane SA z JEGO aromatem. Dziesięć moze byc Na Przykład:

  • Owocowy: Aromat Zielonego jabłka- gruszkowy- czereśniowy- morelowy- brzoskwiniowy- Owoców leśnych- śliwkowy- ananasowy- bananowy-grejpfrutowy- cytrynowy,
  • Kwiatowy: brzoskwiniowy- lipowy- bezowy- jaśminowy- różowy- dzikiej róży- fiołkowy,
  • Roślinny: Aromat pokrzywy- papryki- Trawy - siana- żywicy,
  • Egzotyczny: aromat kawy- kakaa- karmelu- rodzynek- Herbaty,
  • Orzechowy : migdałowy- Orzechów laskowych LUB włoskich,
  • Inny: Aromat siana- słomy- drzewna- dymu.

Jeśli chodzi o smak, na Pierwsze wrażenie mozna ocenić wino Jako subtelne, GESTE, ELEGANCKIE, korzenne LUB aromatyczne.

Wedlug słodkości (poziomu cukru) rozróżniamy Wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Wedlug poziomu kwasowości odczuwamy wino Delikatne, Ostre, szorstkie LUB gładkie. Wedlug zawartości garbników, przemawia wino do Nas Jako aksamitne, korzenne, Zamknięte, Cierpkie, gorzkawe AŻ Całkiem gorzkie. Wedlug poczucia równowagi Pomiędzy poszczególnymi składnikami odczuwamy Wina Naturalne, harmonijne, owocowe, ELEGANCKIE, Ostre, wyraźne AŻ zrobić pieprznego. Wedlug postrzegania Ciała Wina, ocenimy iść Jak szczupłe, Pełne, Bogate, gładkie, kompaktowe, wielowarstwowe LUB wyrafinowane.

Bukiet występuje w parze oo aromatem, wzajemnie uzupełniając SIĘ, dlatego Też JEGO Spektrum JEST niemal nieograniczone i bukiet Moze Być przykładowo:

·          Kwiatowy: różowy- jaśminowy- fiołkowy,

·          Owocowy: jabłkowy- gruszkowy- jeżynowy- truskawkowy- malinowy- jagodowy- agrestowy- czereśniowy- porzeczkowy,

·          Warzywny : karczochowy- bukiet fasoli zielonej- oliwkowy- szparagowy- paprykowy,

·          Ziołowy: pokrzywowy- miętowy- bazylikowy,

·          Drewniany: dębowy- cedrowy- fenolowy,

·          Przypraw: cynamonowy- waniliowy- anyżowy- gwoździkowy- bukiet Czarnego pieprzu,

·          Inny: karmelowy- miodowy- czekoladowy- mszysty- bukiet Drzewa iglastego- tytoniowy

KIEDY Już wiemy o winie Wszystko, możemy je przepuścić zrobić naszego układu pokarmowego.

KIEDY wino opuszcza usta, w pełni SIĘ rozwija i zostawia TZW. Smakowy ogonek. Czym smakowe wrażenie oo Wina dłuższe, Tym Lepsze wino. Wartość Wina, w zależności od trwania Tego Wrażenia, podawana żartem wag jednostkach „Caudalie”, Przy Czym Jedna „Caudalie” Równa SIĘ jednej sekundzie Wrażenia oo trwania smaku. I wedlug Tego, Jak długo z Nami zostaje poczucie smaku Wina (TZW. Ogonkowie) możemy podsumować, że było Krótkie, Średnie LUB Długie.

 Dokąd na Drodze poznawania Wina

Jak, Gdzie I KIEDY mozna najlepiej poznawać wino? Na pewno w towarzystwie, Gdzie mozna O winie dyskutować i wymieniać SIĘ doświadczeniami oraz doznaniami. Małopolskie Stowarzyszenie Winiarzy Oferuję podczas całego Roku Sporo imprez, podczas ktorých mozna poznać region, Producentów Wina iw końcu Samo wino. Wydarzeń połączonych z winem JEST WIELE i kazdy moze znaleźć się, ko mu najbardziej odpowiada.

JSN Sky template designed by JoomlaShine.com